Schneidmiller Hospice House

The Challenge

This project involved a great deal of solid wood: profiled handrail, wood base, chair rail, door and window casing, custom moldings, bed rail, and light valance. The solid wood was stained in some areas and painted in others. The coordination needed to bring this project together was challenging, as each and every profile of wood had different dimensions. Keeping everything in line, fabricated and stained as specified, required careful planning. In addition to this, the shape of the patient rooms were not square, and ensuring our casework and stone tops met those angles perfectly presented their own set of unique challenges.

Our Solution

Our approach to these potential issues was constant jobsite monitoring. We spent many hours visiting the jobsite, taking field dimensions, comparing our in-house drawings with the architectural drawings, and meetings with our custom shop as needed to make sure the stained wood was the correct color and casework fabrication techniques were adhered to. We coordinated the casework install with the stonework and utilized our installation team to report back to us any issues they noticed so we could address and remedy them immediately.

The Result

This project was an addition to an existing building which we were a part when it was constructed initially. This addition needed to match what was already in place and being used. We were able to match the existing wood type, color, and the same fabrication techniques that were used before. The end result for us is a seamless transition from the original building into this addition, feeling as though you’re walking through the same building. We are proud of the end result of this project because of all of the moving parts and pieces that came together to provide the client with their vision.